درمان بیماری سیلیاک
سلام خدمت همه دوستان، در این مقاله قصد داریم که در مورد درمان بیماری سیلیاک صحبت کنیم البته قبل از اینکه در مورد درمان بیماری سیلیاک بدانیم باید بیشتر با این بیماری آشنا شویم و علائم، نشانه و علل بروز آن را متوجه شویم.
البته قبل از شروع موضوع باید بگوییم که در پزشکی درمان بیماری سیلیاک هم اکنون به این صورت است که علائم بیماری را از بین میبریم و علت اصلی بیماری به صورت ریشهای حل نشده، و باید همواره دارو استفاده کرد. یا اینکه از عوامل ایجاد کننده پرهیز کرد.
البته در انتهای مقاله در مورد درمان بیماری سیلیاک که توسط آکادمی مستر رژیم به شما عرضه میشود خواهم گفت.
بیماری سیلیاک چیست؟
بیماری سیلیاک وضعیتی است که در آن هنگام خوردن گلوتن و ورود گلوتن به رودهها، سیستم ایمنی بدن تحریک شده و به خود بدن حمله میکند.
که این حمله سیستم ایمنی به روده یا روده باریک ما آسیبهایی به ما وارد میکند که باعث میشود مواد غذایی و ویتامینها به خوبی جذب نشوند.
و در موارد شدیدتر عوارض خطرناکتری به دنبال دارد.
علائم بیماری سیلیاک چیست؟
هنگام خوردن مواد غذایی حاوی گلوتن و به دنبال آن تحریک سیستم ایمنی موادی ترشح میشوند که باعث ایجاد پیامهای عصبی و التهابی متفاوتی میشود که میتوانند علائم بیماری سیلیاک را پدیدآورند از جمله:
- اسهال
- دل درد
- سوءهاضمه
- یبوست
- نفخ
- خستگی
- سوءتغذیه
- کاهش وزن ناخواسته
- بثورات پوستی خارش دار
- مشکلات بارداری
- نوروپاتی محیطی (آسیب عصبی)
- آتاکسی(اختلال تعادلی رفتار حرکتی و گفتار)
علت ایجاد بیماری سیلیاک؟
هنگامی که بدن یک واکنش ناخواسته به گلوتن که یک پروتئین موجود در غلات (گندم، جو، چاودار) هست نشان میدهد بیماری سیلیاک علائم خود را بروز میدهد.
که علت این واکنش ناخواسته میتواند ناشی از آسیبهایی باشد که به میکروبیوم روده و یا دیوارهی روده قبلاً واردشده، باشد یا در موارد کمتر به علل ژنتیکی.
و این عوامل با آسیبی که به سیستم ایمنی وارد می کنه باعث میشه که سیستم ایمنی مواد گلوتن را بهعنوان یک تهدید شناسایی کند و به آن حمله کند. البته هنوز کاملاً مشخص نیست که علت اصلی ایجاد اختلال در سیستم ایمنی است.
اما همانطور که گفتم میکروبیوم روده و سلامت دیوارهی روده طبق تحقیقات در این موارد نقش دارند.
البته در انتها تحلیل اینجانب را خدمت شما خواهم گفت.
چه غذاهایی حاوی گلوتن هستند؟
- پاستا
- کیکها
- غلات صبحانه
- انواع خاصی از سسها
- اکثر نانها
- آبجوهای حاوی گلوتن
در کل مواد غذایی با پایهی گندم، جو و چاودار. البته اگر بهصورت کارخانهای گلوتن آن را جدا نکرده باشند؛ برای همین منظور.
عوارض بیماری سیلیاک چیست؟
عوارض بیماری سلیاک فقط افرادی را که به خوردن گلوتن ادامه میدهند یا کسانی که هنوز به این بیماری مبتلا نشدهاند تأثیر میگذارد.
عوارض طولانی مدت بالقوه عبارتاند از:
- ضعیف شدن استخوانها (پوکی استخوان)
- کمخونی فقر آهن
- کمخونی ناشی از کمبود ویتامین B12
عوارض کمتر شایع مثل برخی از انواع سرطانها، مانند سرطان روده، و مشکلاتی که بر بارداری تأثیر میگذارند، مانند وزن کم نوزاد هنگام تولد، میشود.
تشخیص بیماری سیلیاک؟
برخی از متخصصان فکر میکنند که ممکن است این مورد دستکم گرفته شود زیرا موارد خفیفتر ممکن است تشخیص داده نشود یا به عنوان سایر بیماریهای گوارشی، مانند سندرم روده تحریک پذیر (IBS) به اشتباه تشخیص داده شوند.
موارد گزارشده از بیماری سلیاک در زنان بیشتر از مردان است.
میتواند در هر سنی ایجاد شود.
چه افرادی در خطر ابتلا به این بیماری هستن؟
-
دیابت نوع 1
-
بیماری خودایمنی تیروئید
-
سندرم داون
-
سندرم ترنر
در معرض خطر ابتلا به بیماری سلیاک هستند.
نکته مهم :
بستگان درجه یک (والدین، برادران، خواهران و فرزندان) افراد مبتلابه بیماری سلیاک نیز در معرض افزایش خطر ابتلا به این بیماری هستن.
آزمایش خون
پزشک عمومی یک آزمایش خون ترتیب می دهد تا آنتی بادی هایی که معمولاً در خون افراد مبتلا به بیماری سلیاک وجود دارد را بررسی کند.
هنگام انجام آزمایش خون باید گلوتن را در رژیم غذایی خود بگنجانید زیرا اجتناب از آن می تواند منجر به نتیجه نادرست شود.
اگر آنتی بادی های بیماری سلیاک در خون شما یافت شود، پزشک عمومی شما را به یک پزشک متخصص در بیماری های معده و روده (متخصص گوارش) ارجاع می دهد. متخصص ممکن است آزمایش های خون بیشتری یا بیوپسی روده شما را ترتیب دهد.
با این حال، گاهی اوقات ممکن است بیماری سلیاک داشته باشید و این آنتی بادی ها در خون شما وجود نداشته باشد.
اگر با وجود منفی بودن آزمایش خون، همچنان علائم بیماری سلیاک را دارید، پزشک عمومی ممکن است همچنان شما را به یک متخصص ارجاع دهد
بیوپسی
بیوپسی در بیمارستان و معمولاً توسط متخصص گوارش انجام می شود. بیوپسی می تواند به تایید تشخیص بیماری سلیاک کمک کند.
یک لوله نازک و منعطف با نور و دوربین در یک انتها ( اندوسکوپ ) به دهان شما وارد می شود و به روده کوچک شما منتقل می شود.
قبل از عمل، به شما یک بی حس کننده موضعی برای بی حس کردن گلو و شاید یک آرام بخش برای کمک به آرامش شما داده می شود.متخصص گوارش یک ابزار بیوپسی کوچک را از داخل آندوسکوپ عبور می دهد تا از پوشش روده کوچک شما نمونه برداری کند. سپس نمونه زیر میکروسکوپ برای علائم بیماری سلیاک بررسی می شود.
آزمایشات پس از تشخیص
اگر بیماری سلیاک در شما تشخیص داده شد، ممکن است آزمایشهای دیگری نیز برای ارزیابی تأثیر این بیماری روی شما انجام دهید.
ممکن است آزمایش خون بیشتری برای بررسی سطح آهن و سایر ویتامین ها و مواد معدنی در خون خود انجام دهید. این به تعیین اینکه آیا بیماری سلیاک باعث ایجاد مشکلاتی مانند کم خونی ناشی از فقر آهن (کمبود آهن در خون) ناشی از جذب ضعیف مواد مغذی شده است یا خیر، کمک می کند.
اگر به نظر می رسد درماتیت هرپتی فرمیس (بثورات خارش دار) دارید، ممکن است برای تایید آن بیوپسی پوست انجام دهید. این کار تحت بی حسی موضعی انجام می شود و شامل یک نمونه کوچک از پوست می شود تا بتوان آن را زیر میکروسکوپ بررسی کرد.
در صورتی که پزشک عمومی فکر کند که وضعیت شما ممکن است روی استخوانهای شما تأثیر گذاشته باشد، ممکن است اسکن DEXA نیز توصیه شود . این به این دلیل است که در بیماری سلیاک، جذب ضعیف مواد مغذی می تواند استخوان ها را ضعیف و شکننده کند ( پوکی استخوان ). اسکن DEXA نوعی اشعه ایکس است که تراکم استخوان را اندازه گیری می کند تا ببیند آیا با افزایش سن در معرض خطر شکستگی استخوان هستید یا نه.
درمان بیماری سیلیاک در آکادمی مستررژیم؟
در مورد درمان بیماری سیلیاک در ویدیوی مربوط به آن بیشتر توضیح داده ام.اما همانطور که که تصویر مربوط به آسیب روده ای در سیلیاک مشخص هست مواد گلوتن با تاثیر روی سلول ها فکتور های التهابی را ترشح میکنند و یکی از مهمترین تنظیم کننده های سیستم ایمنی تعادل در میکروبیوم روده هست که در تنظیم پاسخ دهی به موادی مثل گلوتن نقش دارند.که باید به تعادل در تعداد قبلی خود برگردند.
همچنین وجود نشتی روده و از بین رفتن تایت جانکشن ها نیز در این پاسخ التهابی نقش بازدارنده را ایفا میکنند که در این بیماری آسیب میبینند.
در واقع شما با بهبود این موارد از طریق تعادل هورمونی و مواد غذایی درست و باز سازی کننده شروع به درمان میکنید که در این مورد در دوره جامع سلامتی هارمونی هورمون ها به تفصیل توضیح داده شده و راهکار نتیجه بخش و درمانی ارائه شده است.